02 september 2024
van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars: “Het korte antwoord is: ja, dat mag. In Nederland is een mondeling akkoord helaas niet bindend bij de verkoop van onroerend goed, zoals een woning. Dit komt omdat de wet vereist dat de koop van een huis schriftelijk wordt vastgelegd. Pas wanneer zowel u als de verkoper een schriftelijke koopovereenkomst hebben ondertekend, is de verkoop definitief.”
van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars: “De reden dat een mondeling akkoord niet bindend is, ligt in de bescherming van beide partijen. De koop van een woning is een grote financiële beslissing en de wetgever wil voorkomen dat er misverstanden of discussies ontstaan over wat precies is afgesproken. Door alles op papier te zetten, wordt voor iedereen duidelijk wat de voorwaarden zijn.”
van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars: “Als er een hoger bod komt, staat de verkoper in principe vrij om dat te accepteren, zelfs als hij mondeling al akkoord was gegaan met uw bod. Dit kan natuurlijk erg frustrerend zijn, zeker als u al dacht dat de deal rond was. Het enige wat u kunt doen, is proberen zo snel mogelijk tot een getekende koopovereenkomst te komen. Zorg dat u uw financiële zaken op orde hebt en wees bereid om snel te handelen.
Daarnaast kunt u proberen de verkoper te overtuigen om zich toch aan het mondelinge akkoord te houden, bijvoorbeeld door snel te schakelen of door een betere koopvoorwaarde aan te bieden. Maar onthoud: zonder handtekening is er geen garantie.
Hoewel een mondeling akkoord een goede stap in de richting van een koopovereenkomst is, biedt het geen zekerheid. Zolang er nog niets op papier staat, heeft de verkoper de vrijheid om te kiezen voor een hoger bod. Zorg dus dat u er snel bij bent om de deal definitief te maken.”