02 januari 2023

We worden steeds ouder, maar we voelen ons tegelijkertijd steeds jonger. Wie tegenwoordig de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zit allang niet meer achter de geraniums. We zijn ondernemend en zitten vol plannen. Verhuisplannen bijvoorbeeld. Als gepensioneerde is een hypotheek bemachtigen echter niet altijd eenvoudig, omdat u minder inkomen hebt dan toen u nog werkte. Met deze vier opties kunt u gewoon nog een hypotheek krijgen als u gepensioneerd bent.

Gebruik de overwaarde

Gebruik de overwaarde van uw woning. De kans is heel groot dat de waarde van uw woning in de afgelopen jaren flink is gestegen. De prijs die u er destijds voor hebt betaald, ligt wellicht veel lager dan de waarde die u er nu voor kunt krijgen zodra u de woning verkoopt. Daarnaast hebt u misschien al wel wat afgelost op uw woning? Deze overwaarde kunt u vervolgens onder bepaalde voorwaarden opnemen en inzetten.

Hypotheek met NHG

Sluit een hypotheek af met NHG. In dat geval is er namelijk meer mogelijk. Voor senioren geldt namelijk dat er gekeken wordt naar de werkelijke maandlasten. Stel dat u een aflossingsvrije hypotheek hebt, dan kijkt de hypotheekverstrekker naar wat u werkelijk aan rente kwijt bent per maand en naar de relatief kleine aflossing over het niet-aflossingsvrije deel. Bij een deels aflossingsvrije hypotheek kunt u dus meer hypotheek krijgen. Voorwaarde is dat de hypotheek minstens twintig jaar vaststaat en de hypotheek moet gelijk zijn aan of lager dan de oude hypotheek.

Seniorenlening

Sommige hypotheekverstrekkers bieden speciale leningen voor senioren. Deze seniorenlening houdt rekening met de woonwensen en de financiƫle situatie van deze doelgroep. Niet iedere hypotheekverstrekker heeft deze mogelijkheid, dus het is goed om u daar eerst in te verdiepen voordat u in gesprek gaat. Het helpt in deze gevallen als u een aanvullend inkomen hebt, bijvoorbeeld door aanvullende pensioenvoorzieningen, eigen geld of beleggingen. Helaas telt het inkomen dat u verdient na uw pensioen vaak niet mee als onderdeel van uw pensioeninkomen.

Blijvers- of verzilverlening

Als laatste bieden sommige gemeenten en provincies ook mogelijkheden voor senioren in de vorm van een blijvers- of verzilverlening. Met een blijverslening krijgt u de mogelijkheid langer zelfstandig te blijven wonen. De verzilverlening geeft u de mogelijkheid de overwaarde op te nemen om uw pensioeninkomen aan te vullen. Met deze leningen stijgen de maandlasten niet. De rente wordt namelijk bijgeschreven bij de hypotheekschuld en verrekend bij de verkoop van de woning.

Let er verder op dat hypotheekverstrekkers tien jaar voor de daadwerkelijke pensioengerechtigde leeftijd al rekening houden met de nieuwe financiƫle situatie op het moment dat deze leeftijd daadwerkelijk wordt bereikt. Vanaf 57 jaar worden de regels voor het verstrekken van een hypotheek al aangescherpt en gelden bovenstaande tips dus ook voor u.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op!

015-212 52 88