06 februari 2023

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning, op elke woonlaag. Een goed initiatief, omdat is gebleken dat rookmelders wel degelijk levens redden. Deze verplichting geldt echt (nog) niet voor koolmonoxidemeters. Terwijl ook deze levens kunnen redden. Overweeg daarom zeker om ook een koolmonoxidemeter op te hangen.

Jaarlijks belanden honderden mensen met een koolmonoxidevergiftiging in het ziekenhuis en overlijden er vijf tot tien personen. In werkelijkheid ligt dit aantal nog flink hoger, omdat een koolmonoxidevergiftiging niet altijd wordt herkend of erkend.

Klachten

Het vervelende van koolmonoxide is dat het geurloos is. U ruikt dus niets wanneer dit gas zich in uw huis verspreidt. Klachten die u krijgt, zoals hoofdpijn, braken en duizeligheid, wijdt u niet direct aan een koolmonoxidevergiftiging. In veel gevallen kunt u dus te laat zijn en beland u in het ziekenhuis, met mogelijk fatale gevolgen. Koolmonoxide komt vrij wanneer door verstopping van het ventilatiekanaal bij verbrandingstoestellen, zoals de ketel, te weinig aanvoer van verse lucht plaatsvindt. Hierdoor ontstaat een onvolledige verbranding. Deze koolmonoxide verspreidt zich vervolgens door de lucht verder de ruimte in zonder dat u het in de gaten hebt.

Onderhoud van cv-ketel

Gelukkig kunt u zelf een aantal maatregelen treffen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Koolmonoxide ontstaat dus bij verbrandingstoestellen, zoals de cv-ketel. Goed jaarlijks onderhoud van de ketel is daarom heel belangrijk. Vanaf 1 april 2023 wordt het zelfs verplicht het onderhoud door een gecertificeerd bedrijf uit te laten voeren.

Ventileren

We zijn allemaal druk bezig onze woning goed te isoleren en de warmte zoveel mogelijk binnen te houden met de hoge energieprijzen. Toch is goede ventilatie van levensbelang. Het beste is natuurlijk om de hele dag door te ventileren. Wilt u liever zuiniger omgaan met de warmte, ventileer dan in ieder geval iedere dag minimaal 15 minuten voor het slapen gaan of direct in de ochtend.

Koolmonoxidemelder

Hang een koolmonoxidemelder op die voldoet aan de norm NEN-EN 50291. Deze melder waarschuwt op tijd wanneer koolmonoxide in de woning wordt geconstateerd. Er bestaan tegenwoordig ook koolmonoxidemelders gecombineerd met een rookmelder. De brandweer adviseert deze alleen te gebruiken als u hem in de ruimte van de verbrander kunt hangen.

Ondanks dat de koolmonoxidemelder niet verplicht is, red ook deze melder levens. Overweeg dus zeker om er één aan te schaffen en op te hangen.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op!

015-212 52 88