06 september 2024
Uit een analyse van Huispedia blijkt dat er weer meer boven de vraagprijs wordt geboden. Er werd in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs geboden. In het eerste kwartaal ging het nog om 2,6%. De kans dat u flink meer moet overbieden om te kunnen kopen, stijgt dus weer.
Begin 2022 waren de hypotheekrentes extreem laag. U kon de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten tegen een rente van minder dan 2%. In het eerste en tweede kwartaal van 2022 zijn de rentes sterk gestegen en dit had ook effect op de verkoopcijfers en op de woningprijzen. Ze bleven lange tijd stabiel. De prijzen zijn nu weer hard aan het stijgen en ook de hypotheekrentes zakken.
In het onderzoek is ook een onderverdeling gemaakt naar provincies. In de provincie Zeeland is gemiddeld het minst overboden, namelijk 1,0%. In de provincie Utrecht hebben de kopers het meest betaald boven de vraagprijs, namelijk gemiddeld 6,9%. Als u kijkt naar de steden Amsterdam en Utrecht, hebben de kopers nog dieper in de buidel getast met een gemiddelde overbieding van 9,3% in Amsterdam en 11,2% in Utrecht.
Het liefst biedt u niet boven de vraagprijs, maar in sommige gevallen komt u er niet onderuit. Ga in ieder geval niet standaard overbieden, want niet in alle gevallen is het nodig. Voor woningen die al langere tijd te koop staan, hoeft u waarschijnlijk niet boven de vraagprijs te bieden. Andere zaken waar u goed op moet letten bij het overbieden zijn:
Een bod uitbrengen die (ver) boven de vraagprijs ligt is niet zonder risico’s. Daarom kunt u het beste een aankoopmakelaar inschakelen. Met hulp van een professional kunt u strategisch bieden en voorkomen dat u teveel biedt. Ook kan de aankoopmakelaar u bijpraten over de risico’s in uw specifieke geval. Het kan namelijk noodzakelijk zijn dat u veel spaargeld achter de hand hebt als een hypotheekverstrekker niet bereid is om u voldoende geld te lenen.