08 mei 2023

De koop is rond. U kunt de verhuizing gaan voorbereiden. Tijd om uw energiecontract kritisch te bekijken. Neemt u hem mee of stapt u over? Dit zijn de mogelijkheden.

Contract voor bepaalde of onbepaalde tijd

In de eerste plaats moet u controleren wat voor soort contract u hebt. Hebt u een contract met een looptijd voor bepaalde of onbepaalde tijd? In dat eerste geval zult u uw contract moeten meeverhuizen. Een energiecontract met bepaalde tijd kunt u namelijk niet zomaar openbreken. Hebt u een contract voor onbepaalde tijd, dan kunt u er in veel gevallen voor kiezen om deze mee te nemen of over te sluiten.

Geef de verhuizing door

U moet de verhuizing sowieso doorgeven aan de energieleverancier. Dit kan al vanaf drie maanden tot uiterlijk twee weken voor de verhuizing. U ontvangt vervolgens een meterstandenformulier. Vul hierop de meterstanden in op de dag van de sleuteloverdracht. Doe dit bij voorkeur samen met de nieuwe bewoner. Dan weet u zeker dat u daar later geen gedoe mee krijgt. Bewaar altijd een kopie van de ingevulde meterstanden. Vervolgens stuurt u binnen vijf dagen na de verhuizing de meterstanden door naar de leverancier. Aan de hand daarvan ontvangt u een eindafrekening. Neemt u het contract mee, dan wordt er vanaf dat moment met de meterstanden van uw nieuwe woning gerekend.

Opzegvergoeding

Besluit u over te stappen op een nieuw contract, bijvoorbeeld omdat u in de nieuwe woning zonnepanelen hebt en een andere leverancier meer betaalt voor de zelf opgewekte stroom, dan betaalt u een opzegvergoeding. Deze vergoeding hangt af van het aantal jaar dat het contract nog loopt en zit tussen de 50 en 125 euro per product. Stopt u zowel met het gas als de elektriciteit, dan betaalt u dus het bedrag maal twee.

Een verhuizing is altijd een goed moment om uw huidige energiecontract weer eens onder de loep te nemen. Bereken voor uzelf wat de meest voordelige optie is: meenemen of oversluiten.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op!

015-212 52 88