09 maart 2023

Het bezichtigen van een woning is altijd een spannende, maar vooral ook leuke aangelegenheid. Misschien staat u straks wel in het huis van uw toekomst. Er komen altijd heel veel dingen op u af tijdens een bezichtiging, dus ga goed voorbereid op pad, want dit is uw moment. Zorg in ieder geval dat u deze vragen niet vergeet te stellen.

Hoe lang staat het huis te koop?

U zou denken dat het niet uitmaakt hoe lang een huis te koop staat. Toch kan de duur wel degelijk van belang zijn. In de eerste plaats omdat het u gaat helpen een passend bod te doen. Staat het huis al geruime tijd te koop, dan bestaat de kans dat de eigenaar eerder akkoord gaat met een lager bod, omdat hij sneller van de woning af wil. Het kan ook betekenen dat de woning minder populair is. Ga dan op zoek naar de reden waarom het huis niet eerder is verkocht. Komt het door de wijk? Vertoont de woning gebreken? Of zijn er andere oorzaken?

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?

Heeft de verkoper al een andere woning gevonden, dan is ook nu de kans weer groot dat hij de huidige woning snel wil verkopen. Dat kan weer voordelige gevolgen hebben voor uw openingsbod. Dat kan in dit geval lager zijn, dan wanneer de verkoper nog geen andere woning heeft gevonden en dus geen haast heeft met de verkoop. Heeft de verkoper al wel een andere woning gekocht, maar moet deze nog gebouwd worden, dan hoeft er niet per se snel gehandeld te worden en heeft dat weer gevolgen voor de hoogte van uw openingsbod. Vraag daar dus vooral ook naar.

Waarom wordt de woning verkocht?

Dat is zeker handig om uit te zoeken. U zult hier niet altijd een antwoord op krijgen, maar als u dat wel krijgt dan kunt u dat meenemen in uw overweging. Voor hetzelfde geldt, is de reden van verkoop voor u juist een reden om de woning wél te kopen. Probeer ook te achterhalen hoe lang de verkoper in de woning heeft gewoond. Een snel vertrek kan een rode vlag voor u betekenen. Dit hoeft uiteraard niet.

Hoe is de buurt om in te wonen?

Ondanks dat u de buurt misschien al wel kent, weet u natuurlijk nooit wie uw buren worden. Vraag gerust naar de wijk, de buren en de omgeving. Wat vond de verkoper wel prettig en wat juist niet?

Welke kosten neemt de woning met zich mee?

Voor iedere woning moeten gemeentelijke lasten betaald worden, maar ook gas en elektra. Aan het energielabel en de verkoopprijs kunt u vaak al een en ander afleiden, maar welke overige kosten zijn er nog meer? Wat betaalt u bijvoorbeeld aan de Vereniging van Eigenaren bij de koop van een appartement? Maar ook de onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van overweging op het moment dat u de woning wil kopen.

Zijn er veel gegadigden?

Als u een beeld hebt bij de populariteit van de woning, weet u ook of een snelle actie gewenst is of dat u rustig kunt gaan zitten en heroverwegen. Op basis van de populariteit kunt u ook besluiten om wel of geen voorwaarden op te nemen in een voorlopig koopcontract, wanneer het zover is.

Kan ik spullen overnemen?

Vloeren, rolgordijnen met de juiste afmetingen, een rails met lampen in de woonkamer. Het zijn allemaal roerende zaken van de woning die de verkoper in principe niet achter hoeft te laten. Toch kunt u daar met de verkoper prima afspraken over maken. Vraag er gerust naar tijdens een bezichtiging.

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die u tijdens een bezichtiging bespreekbaar wil maken. Maak voorafgaand aan de afspraak een lijst met al uw vragen, dan weet u zeker dat u alles uit uw bezichtiging haalt en met een zo compleet mogelijk beeld weer naar huis gaat.

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op!

015-212 52 88